Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
W osolonej wodzie z odrobiną tłuszczu powoli gotować ryż.
Gdy płyn wsiaknie w ryz,wyłozyć na miske,dodać obraną, pokrojoną w kostke i zrumienioną cebulę i mielone mieso ,doprawić sola i pieprzem do smaku.Dokładnie wymieszać.Na kazdy liść nałozyć farsz i zawinąć boki liścia.
Na dno duzego garnka położyć talerz do góry dnem,zalac niewielka ilością wody.Układać warstwami gołąbki i dusić na małym ogniu 40-50 minut.
Aby zrobic sos,należy: do bulionu dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.Mieszając dodac smietane połaczoną z mąką.Podgotowac chwile i doprawic sola i pieprzem do smaku.Polać podane na talerzu gołąbki.
Na zdjeciu gołabki małe bo i kapusta młoda nie ma za duzych liści.