Sposób przygotowania

Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do szklanego naczynia.

Oliwę z oliwek wymieszać z łyżeczką soli, czarnym mielonym pieprzem, papryką mieloną, gałką muszkatołowa, imbirem i oregano. Dodać cebulę przeciśniętą przez praskę i posiekane ząbki czosnku. Tak przygotowaną marynatą zalać kurczaka. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

Ryż gotować w wodzie z dodatkiem pozostałej soli przez 7 minut. Osączyć z wody.

Patelnię rozgrzać. Wsypać na nią brązowy cukier, a gdy się rozpuści - wyłożyć kurczaka razem z marynatą. Smażyć przez 5 minut. Dodać pokrojoną w paski paprykę i ryż. Smażyć przez 15 minut na małym ogniu. Można delikatnie podlać wodą, aby się nie przypaliło. Gdy mięso i ryż będą miękkie dodać krojone pomidory z chilii. Smażyć całość przez kilka minut, aby smaki się połączyły.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetnie wygląda
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Oj... Na pewno wypróbuję przepis!
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    orginalne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    zapowiada się baaardzo smacznie:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Warto przyrządzić takiego kurczaka!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Koniecznie muszę przyrządzić kurczaka w takim połączeniu!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Prezentuje się znakomicie:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    fajnie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !