Przepis i sposób przygotowania na: Muszle faszerowane łososiem
Zarówno surowego, jak i wędzonego łososia razem ze sobą zmiksować. Następnie do zmiksowanej masy dodać koperek oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny.
Białko ubić na pianę, następnie dodać ją wraz ze śmietanką do zmiksowanego wcześniej łososia, przyprawionego sokiem z cytryny i koperkiem. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i/lub pieprzem (opcjonalnie). Tak przygotowaną masą rybną napełnić przygotowane wcześniej muszle. Następnie należy nasmarować masłem naczynie żaroodporne i kolejno ułożyć w nim każdą z nadzianych rybnym farszem muszelek.
Całe danie, ułożone już w naczyniu, należy polać śmietaną kremówką (doprawioną wcześniej wedle uznania solą i/lub pieprzem). Muszle zapiekać w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku przez około 13-15 minut.
Smacznego ;)