Przepis i sposób przygotowania na: Makaron wstążki z podsmażonymi pieczarkami i szynką w sosie śmietankowym
Pieczarki umyć, obrać ze skórki, następnie pokroić na plasterki i delikatnie pokropić sokiem z cytryny. Obrać i posiekać cebulę, następnie podsmażyć ją z wcześniej pokrojonymi pieczarkami. Następnie dodać 2 szczypty soli, popruszyć mąką oraz zalać szklanką wody z rozpuszczoną w niej kostką rosołową. Całość dusić na średnim ogniu przez 10 minut, następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i posiekaną w paseczki szynkę. Całość dusić kolejne 10 minut na średnim ogniu.
Po upływie 10 minut do całości wlać śmietankę i doprowadzić do wrzenia, (w zależności od indywidualnych upodobań) doprawić solą oraz pieprzem. Następnie do tego dodać przygotowany wcześniej makaron, dokładnie wymieszać. Podawać na talerzu posypane natką pietruszki (opcjonalnie).
Smacznego ;)