Grzyby namocz w pół szklanki wody , w tym czasie wołowinę i wieprzowinę pokrój , cebulę obraną przekrój na pół , w rondelku daj 4 łyżki smalcu i rozgrzej usmaż mięso , cebulę , dodaj grzyby z wodą , listki , ziarna przykryj i duś tak z 40 minut. Potem ostudż i wyjmij listki . Pierś z kurczaka natrzyj solą , pieprzem i zarumień na łyżce smalcu . Bułkę kajzerkę namocz w mleku potem odciśnij i wraz z mięsem uduszonym i bułką zmiel 2 razy. Pierś obtocz w natce , białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno pianę , żółtka wymieszaj z masa mięsną , dopraw sola pierzem , gałką , dołóż ubite białka i delikatnie je wymieszaj . Foremkę wysmaruj masłem , bułką , nałóż połowę masy , pierś z kurczaka i resztę masy i piecz 1,5 godziny w 180 st.