Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z pomidorkami koktajlowymi i sosem serowo - ziołowym
Po tym czasie wysmarowaną masłem formę do tarty wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem. Do środka włożyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać fasolę przeznaczoną wyłącznie do pieczenia. Formę wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika i piec 10 minut, następnie usunąć papier i fasolę i piec kolejne 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
SOS SEROWY: do miski włożyć oba sery, śmietanę, posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i dość dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.
Na przestudzonym spodzie tarty równomiernie rozprowadzić sos serowo - ziołowy i poukładać, lekko wciskając w masę połówki pomidorków koktajlowych.
Wstawić do nagrzanego do 140*C piekarnika i piec 25 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjąć tartę z piekarnika i posypać ją startym kozim serem. Ponownie formę wstawić do piekarnika, zwiększając temperaturę do 250*C i włączając funkcję grill, na około 5 minut.