Sposób przygotowania

Gęś oczyścić umyć, podzielić na porcje. Natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem. Odstawić na 1h. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Obmażyć porcje gęsi z dwóch stron i przełożyć do brytwanki. Powidła rozprowadzić na gorącym bulionie, wlać do mięsa. Seler obrać, zetrzeć na tarce i obłożyc niem gęś. Brytwankę przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika, podlewając gęś od czasu do czasu sosem z pieczeni ewentualnie wodą. Pod koniec pieczenia wlać do gęsi śmietanę i wymieszać. Podawać najlepiej z kluskami

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !