Najpierw do garnka wlej 1,5 szklanki wody , wsyp ryż i gotuj z dodatkiem soli. A potem przełóż do miseczki. Następnie filety z dorsza pokrój w kostkę , wbij jajka i zmiksować bardzo dokładnie i dodać do miski do ryżu. Wymieszać . Następnie to dodajmy koncentrat , kurkumę , curry , sól , pieprz. Ponownie wymieszać . A białka na pianę i dodać do masy ryżowo rybnej . Foremki 4 najpierw natłuścić masłem i posypać bułką tartą , do każdej foremki nałóż trochę masy i wstaw do piekarnika gorącego na 35 minut w temp. 190 st. , w miedzy czasie robimy sos : Filety kroimy w kostkę , pomidory sparzyć i pokroić w kostkę , na patelni roztapiamy masło , dodajmy pomidory i śmietanę zagotować , potem włożyć rybę i posiekana dymkę , gotujemy na małym ogniu tylko 15 minut . Sos doprawmy solą , pieprzem , gałką i podajemy do tymbalików.