Przepis i sposób przygotowania na: Omlet z patelni
2. Rozgrzać patelnię.
3. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, posolić i usmażyć. Jajka wbić do miseczki, wlać mleko, posolić i ubić trzepaczką (ok 2 min). Dodać posiekaną natkę i pieprz do smaku.
4. Dolać łyżkę oliwy, wlać 1/4 masy jajecznej. Zmniejszyć ogień i smażyć. Gdy spód omletu się zetnie, co jakiś czas brzegi omletu podważać drewnianą łopatką. Przechylać patelnię tak, żeby pod spód spływały nieścięte jajka.
5. Po 5 min rozrzucić na omlecie 1/4 papryki i pieczarek. Posypać koperkiem i pieprzem. Omlet złożyć na pół, smażyć jeszcze 2 min. W podobny sposób usmażyć jeszcze z pozostałej masy 3 omlety.