Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pulpety z kaparami w sosie pomidorowym

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprz szynka łopatka
500 g
cebula
0,5 szt
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt
Sklep Prymat
ziele angielskie
3 ziarna
Sklep Prymat
Kucharek przyprawa do potraw
1 łyżeczka
Sklep Prymat
chleb
2 kromki
czosnek
2 ząbki
jajko
2 szt
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
bazylia
szczypta
Sklep Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
szczypta
kapary
1 łyżeczka
wywar mięsny
4-5 łyżek
do sosu
koncentrat pomidorowy
2 łyżki
mąka
1 łyżka
szczypiorek
Sklep Prymat
Owoc jałowca cały Prymat
kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z kaparami w sosie pomidorowym

Mięso umyć włożyć do garnka, zalać wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie , kucharek i jałowiec. Ugotować do miękkości.
Mięso wystudzić, wywar przecedzić i pozostawić. Mięso zmielić wraz z chlebem i czosnkiem. Pieczarki drobno posiekać i przyrumienić na patelni, dodać do masy mięsnej, dodać też kapary jajka i przyprawy. Masę wymieszać i w razie potrzeby, gdyby była za sucha, dodać odrobinę wywaru.
Z masy robić pulpety, wielkości brzoskwini. Zagotować wywar i partiami ugotować w nim pulpety (ok. 5-7 min). Wyjąć, ułożyć w naczyniu i przygotować z reszty wywaru sos, dodając koncentrat pomidorowy i rozrobioną w odrobinie wody mąkę. Posypać szczypiorkiem i koperkiem. Podawać z młodymi ziemniaczkami i sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

LuKaSz4761 29.06.2012 10:25
super
LuKaSz4761 29.06.2012 10:25
super
LuKaSz4761 29.06.2012 10:25
super
LuKaSz4761 29.06.2012 10:25
super
LuKaSz4761 29.06.2012 10:25
super
LuKaSz4761 29.06.2012 10:25
super
agnieszka214 29.06.2011 15:28
orginalne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak