Przepis i sposób przygotowania na: Ciabatta
1/3 szklanki wody
1/2 łyżeczki suchych drożdży
2/3 szklanki mąki
Składniki wymieszać w misce,przykryć i odstawić na noc.
Rano dodać wszystkie składniki ciasta i mieszać mikserem (ciasto ma lejącą się konsystencję więc przy mieszaniu dosypywać mąki tak by było bardziej elastyczne). Delikatnie (ręcznie) wmieszać posiekane (użyłam rozdrabniacza:P) oliwki i papryczkę. Gotowe przykryć i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie uformować dwa długie prostokąty, na oprószonej mąką stolnicy. Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia zostawić jeszcze na pół h.
Piec w 200stopniach max 20min (sprawdzić w połowie czasu).
***
Przepis (na bułki ciabatty bez żadnych dodatków) znalazłam w internecie, gdzie przy pieczeniu trzeba było spryskać wodą ścianki piekarnika (pominęłam).
Ciabatta wychodzi delikatna w środku i z chrupiącą skórką (troszkę może wyjść twardawa). Ciasto nie powinno sie za długo wyrabiać bo wyjdzie \"gumowate\".