Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Nadziewane bakłażany

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan
2 sztuki
mięso mielone
500 gram
cebula
2 sztuki
czosnek
2 sztuka
papryka czerwona
1 sztuka
sól
do smaku
Sklep Prymat
grzyby leśne
200 gram
koncentrat pomidorowy
do smaku
ser żółty
200 gram
natka pietruszki
do smaku
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
bazylia
do smaku
Sklep Prymat
oregano
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane bakłażany

Bakłażana wydrążyłam z tego gumowatego środka, zostawiłam tylko to twarde przy skórce i powstałe łódeczki posoliłam. Po 15 minutach trzeba wytrzeć sok, który puścił bakłażan, to nie będzie gorzki.
A teraz nadzionko, czyli… otworzyłam lodówkę i użyłam wszystkiego co mi się pod rękę nawinęło, byleby do siebie pasowało w efekcie końcowym. Mi się nawinęły:
- grzybki w sezonie jak najbardziej leśne, ale równie dobrze mogą to być pieczarki. Pokroiłam je w kosteczkę i usmażyłam,
- cebulka, czosnek, również w kostkę i zeszkliłam,
- czerwona papryka – kostka, patelnia, chwilę podsmażyć,
- mięsko mielone – ja użyłam akurat z szynki, ale co kto lubi. Usmażyć na patelni, aż odparuje trochę i stanie się „sypkie”.
Zawsze przy takich potrawach smażę wszystko oddzielnie, a później dopiero łączę w jednym garze, ale już bez smażenia. Jak połączę to doprawiam. Sól, pieprz, oregano, bazylia. Dodaję koncentratu pomidorowego, na wyczucie, zależy ile nadzienia wyszło. Do tego wrzucam jeszcze ser żółty pokrojony w kostkę, bo fajnie się topi i dużo posiekanej natki pietruszki. Mieszam wszystko dokładnie i nadziewam łódeczki oberżynowe i układam w naczyniu żaroodpornym. Na koniec posypuję startym serem i wstawiam na 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 17.05.2012 22:14
fajnie wyglada
Agiatis 11.05.2012 23:02
ślinka cieknie na sam widok!
Agata B 02.05.2012 17:47
uwielbiam bakłażany ale takich jeszcze nie jadłam
ewka1978 26.04.2012 08:10
Smakowicie wygląda
dorotka0000025 01.07.2011 13:30
musze zrobic a monza zamienic na cukinie?
szyba 22.06.2011 17:54
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak