Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina duszona z cebulą
wołowina b/k - 700g,
cebula - 3 nieduże,
olej lub smalec (u mnie pluszcz z gęsi),
wino czerwone wytrawne - 2/3 szklanki,
bulion (może być wołowy z kostki) - szklanka,
czosnek - 2 ząbki,
sos sojowy ciemny - 5- 6 łyżek,
sól, pieprz,
pieprz ziołowy,
mąka do zagęszczenia.
PRZYGOTOWANIE:
Aby przyrządzić wołowinę duszona z cebulą należy kolejno:
Mięso dokładnie umyć w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na cienkie plastry. Posolić, posypać pieprzem ziołowym oraz skropić sosem sojowym z obu stron. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmazyc krótko mięso z obu stron. Przełożyć wołowinę do rondla, zalać bulionem i winem. Dodać 3-4 lyzki sosu sojowego, sól oraz pieprz. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 1 godzinę i 20 minut. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i dusić przez kolejne 20 minut. Pod koniec duszenia dodać posiekany drobno czosnek i zagęścić mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotować i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami i surówką.