Przepis i sposób przygotowania na: Schabowe pod pomidorowymi warzywkami
schab b/k - 4 plastry,
jaja - 2,
cebula,
papryka - 2 różnokolorowe,
marchewka młoda - 3 sztuki,
cukinia młoda, bezpestkowa,
przecier pomidorowy - 2 lyzki z czubem,
olej lub masło - 3 lyzki,
cukier,
sól, pieprz,
sos sojowy,
bułka tarta - do panierowania,
olej do smażenia schabowych,
ser żółty - garść lub więcej,
vegeta.
PRZYGOTOWANIE:
Schabowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozbić z obu stron. Przekroić kazdego na połowę, przyprawić solą i pieprzem. Jaja rozbełtać i wymieszać z niewielką ilością vegety. Schabowe umaczać w jajach, następnie w bułce tartej i usmażyć. Po usmażeniu kotlety ułożyć obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Marchewkę pokroić w cienkie prążki, cukinię w pół-plastry, paprykę w słupki, a cebulę w piórka. Na patelni dogrzać olej lub rozpuścić na niej masło i wrzucić cebulę, którą krótko podsmażyć z odrobiną cukru, dodać paprykę oraz marchewkę. Przyprawić solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Smażyć często mieszając. Gdy warzywa nieco zmiękną, przełożyć je do rondla, podlać nieco wodą (ok 1/2 szklanki lub trochę więcej), dodać cukinię oraz przecier pomidorowy, dusić do miękkości wszystkich składników. Warzywa przełożyć na schabowe i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 10-15 minut w 200 stopniach. Chwilkę przed zakończeniem pieczenia, wierzch posypać startym, zółtym serem i krótko zapiec do rozpuszczenia sera.