Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz drobiowy z pieczarkami i cukinią
podwójna pierś kurczaka,
pieczarki - 250g,
cukinia młoda, bezpestkowa,
cebula - 2 średniej wielkosci,
czosnek - 2-3 ząbki,
seler naciowy - łodyga,
maka pszenna lub kukurydziana do zagęszczenia sosu,
sos sojowy (najlepiej grzybowy)
przyprawa Gyros, Kebab-Gyros, lub inna tego typu (można użyć maggi),
kolendra mielona,
czosnek granulowany,
cukier - łyżeczka,
oregano,
masło - 2 łyżki,
sól i pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
Piersi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę lub paski. Przyprawiamy przyprawą Gyros, sosem sojowym, czosnkiem granulowanym, oregano oraz mieloną kolendrą. Warzywa i pieczarki myjemy i osuszamy. Cukinie kroimy na pół-paski, nie obieramy ze skórki. Pieczarki i pozostałe warzywa obieramy i drobno kroimy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebule, która posypujemy łyżeczką cukru (cebula puszcza wtedy więcej soku). Chwilkę smażymy i dodajemy piersi oraz pieczarki. Przyprawiamy pieprzem. Smażymy przez minutkę i dodajemy cukinię oraz seler naciowy, przyprawiamy. Smażymy często mieszając do miękkości wszystkich składników. Pod koniec dodajemy czosnek i całość zagęszczamy łyżką mąki rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Przyprawiamy ostatecznie do smaku. Podajemy z ugotowanym ryżem.