Przepis i sposób przygotowania na: Jajecznica z salami i z warzywami
jaja - 6 (można więcej),
cukinia młoda, bezpestkowa -1/2 sztuki,
groszek mrożony - 2 łyżki,
pomidory - 2 średniej wielkosci,
salami, u mnie pikantne - ok 100g,
cebula - nieduża,
mleko pełnotłuste,
sól, pieprz ziołowy,
kolendra mielona.
PRZYGOTOWANIE:
Cukinii nie obieramy ze skórki, pozostałe warzywa obrać, umyć i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać ok 100 ml mleka i dodać cebulę. Dusić na większym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po kilku minutach, gdy cebula zmięknie dodać przepłukany groszek, po chwili dodać cukinię, drobno pokrojone salami, pomidory i przyprawić solą oraz pieprzem (u mnie ziołowy). W razie koniecznosci dodać więcej mleka. Po kilku minutach dodać jaja, wymieszać dokładnie i krótko smażyć często mieszając. Na koniec przyprawić mieloną kolendrą, pieprzem i solą do smaku. Jajecznicę podajemy bez dodatków, z pieczywem lub z ziemniakami. Pożywne danie zarówno na śniadanie jak i na obiad. U mnie zaserwowane z ugotowanymi ziemniakami i ciepłym mlekiem. Odkąd zaczęłam przygotowywać jajecznicę mojej malutkiej wtedy córce, już zawsze robię ja na mleku, jest przez to lżejsza, a dla mnie smaczniejsza :)