Sposób przygotowania

Wspomnienie z Zuberca - przepyszny drozdzowy placek z czosnkowym masełkiem i serem rodem z Węgier

Langosze w wykonaniu mojego meża.

Drożdże rozpuszczamy w około 100ml ciepłego mleka i odstawiamy je w ciepłe miejsce na jakieś 10 minut. Ziemniaczki mielimy. Wysypujemy mąkę do naczynia, a w jej środku robimy zagłębienie, do którego wlewamy drożdże z mlekiem. Dodajemy ziemniaki i olej. Wyrabiamy ciasto, dolewając po trochę mleka. Odrobinę solimy, jeszcze raz wyrabiamy, po czym posypujemy mąką i owijamy w ściereczkę. Zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie.

W między czasie robimy sobie masełko: z połaczenia 0,5 kostki masła, przeciśnietego przez praske czosnku i dodatku natki. Mozna masło skomponowac wg własnego uznania.

Na patelnię wylewamy olej na wysokość ok. 6 cm. Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy ręcznie cienkie placki. Smażymy je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złocistego koloru. Podajemy gorące, polane sosem czosnkowym lub posmarowane masełkiem czosnkowym, posypane tartym żółtym serem. Niektórzy polewali je jeszcze keczupem ale dla mnie jest to zbyteczne.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    wyglądają smakowicie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    wyglądają smakowicie
  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    z ziemniakami? żaden Węgier w ten sposób nie robi..

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !