Przepis i sposób przygotowania na: Minikebaby z sosem tzatziki
Zrób sos: ogórek umyj, obierz i zetrzyj. Posól, odstaw na 10 min, po czym odciśnij. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę do jogurtu. Dodaj 2 łyżki oliwy i octu oraz ogórek. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki.
2. Cebulę i drugi ząbek czosnku obierz i posiekaj. Zmieszaj z musztardą, dopraw sola i pieprzem. Dodaj do mielonego mięsa i uformuj 12 podłużnych, niedużych kotletów. Nadziej je na drewniane szpadki, np. do szaszłyków. Posyp igłami rozmarynu i dociśnij
Następnie smaż je porcjami na rozgrzanym tłuszczu po ok. 10 min, obracając. Minikebaby podawaj z sałatką, sosem tzatziki z kawałkami ogórka oraz chlebem pita.