Sposób przygotowania

1. Zrób sałatkę: marchewki obierz, zetrzyj na duże kawałki. Kapustę poszatkuj. Utrzyj 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżki oliwy i 2 łyżki octu. Marchew i kapustę zblanszuj w wodzie z mieszanką soli, oliwy i octu. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Zrób sos: ogórek umyj, obierz i zetrzyj. Posól, odstaw na 10 min, po czym odciśnij. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę do jogurtu. Dodaj 2 łyżki oliwy i octu oraz ogórek. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki.
2. Cebulę i drugi ząbek czosnku obierz i posiekaj. Zmieszaj z musztardą, dopraw sola i pieprzem. Dodaj do mielonego mięsa i uformuj 12 podłużnych, niedużych kotletów. Nadziej je na drewniane szpadki, np. do szaszłyków. Posyp igłami rozmarynu i dociśnij
Następnie smaż je porcjami na rozgrzanym tłuszczu po ok. 10 min, obracając. Minikebaby podawaj z sałatką, sosem tzatziki z kawałkami ogórka oraz chlebem pita.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !