Sposób przygotowania

Z zimnego masła, mąki, żółtka, szczypty soli i zimnej wody (dodaj tyle, by ciasto było gładkie) zagnieć szybko kruche ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i schłódź (30 minut).
Szparagi delikatnie obierz ze skóry (jeśli są cieniutkie nie trzeba obierać), odciąć zdrewniałe końcówki. Gotuj kilka minut w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru. Zahartuj zimną wodą. Odcedź. Szynkę pokrój w cienkie paseczki.
Jajka zmiksuj ze śmietaną, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Formę do tart natłuść i dobrze wylep schłodzonym, kruchym ciastem. Ponakłuwaj widelcem i podpiecz 20 minut w temp. 180 stopni.
Na podpieczonym spodzie ułóż szparagi (jeśli są zbyt długie pokrój je na mniejsze kawałki) i szynkę. Zalej masą jajeczną. Wstaw do gorącego piekarnika 200 stopni i piecz ok. 45-50 minut.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !