Przepis i sposób przygotowania na: Befsztyk w ziemniaczanym atolu
niestety moi mają \"długie zęby\" na szpinak, ktory jest głwonym składnikiem atola dlatego zrezygnowałam z zielonego i powstal atol ziemniaczany:) sam befsztyk zrobiony zgodnie z przepisem z ksiazki.. nawet smaczny cos innego. moze nastepnym razem sprobuje i tej zielonej wersji :)
Przepis: Wołowinę 1 gatunkową zemleć, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem (mało) uformować nieduże kule, spłaszczyć, obtoczyć mąka, smażyć na rumiano najlepiej w smalcu z dodatkeim oleju (na 2 łyżki oleju 1 smalcu) - 3 minuty. Po usmażeniu skropić
czerwonym winem i poddusić jeszcze przez 2-3 min. Podać posypane grubo zmielonym kolorowym pieprzem.
Atol zrobiłam z purre ziemniaczanego tzn. ugotowane ziemniaki, przecisniete, połaczone z maslem, mlekiem, pierzem i natka pietruszki co by była namiastka koloru zielonego.
Wsadziłam do rekawa do wyciskania mas do ciast i obłozyłąm befsztyk dekoracyjnym purre. Dodatkowo wycisnęłam małe kwiatuszki dookoła. Osobno podałam w miseczce sos ze smazenia miesa zeby sobie polac gdyby ktos miał taką ochotę.