Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Jałowiec lekko rozgnieć. Zagotuj w garnku 3 szklanki wody, wrzuć 20 ziaren jałowca i gotuj 10 minut, odstaw. Natrzyj kaczkę solą i pieprzem. Jeśli była z podrobami, włóż je do środka razem z resztą jałowca, gałązkami tymianku i listkiem laurowym. Zaszyj otwór i zwiąż nogi. Włóż ją do brytfanny, polej szklanką wywaru z jałowca i piecz pół godziny. W tym czasie zagotuj pozostały wywar, wrzuć śliwki i gotuj, aż zmiękną, ok. 10 minut. Wyłów i zachowaj. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180ºC, podlej kaczkę połową szklanki wywaru ze śliwek i piecz jeszcze godzinę, aż skórka będzie brązowa i chrupka, a po nakłuciu uda wypłynie klarowny sok. Na 20 minut przed końcem pieczenia dodaj do brytfanny śliwki. Wyjmij kaczkę z brytfanki, połóż na desce, przykryj folią aluminiową i odstaw na kwadrans. Z sosu w naczyniu zdejmij z wierzchu tłuszcz. Zagotuj sos na dużym ogniu, aż odparuje o połowę i nieco zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Kaczkę podziel na porcje, polej sosem i podawaj z ziemniakami i zieloną sałatą.Smacznego!