Sposób przygotowania

Myjemy piersi kurczaka, następnie kroimy je na cienkie paski, dodajemy do nich 2 łyżki oleju oraz 2 łyżeczki przyprawy gyros-mieszamy. Odkładamy mięso kurczaka na 1 godzinę do lodówki. Myjemy warzywa, pomidora i połowę ogórka kroimy w plasterki, cebulę kroimy w piórka. Warzywa wraz z odsączonymi oliwkami odkładamy na duży talerz. Rozpakowujemy ser feta i kroimy go w niedużą kostkę, również odkładamy na talerz. Następnie przekładamy jogurt do miseczki, czosnek obieramy z łupinek (najlepiej położyć go na desce i lekko rozgnieść dłonią, łupinki same odejdą) siekamy drobno, teraz posypujemy go lekko solą i rozcieramy nożem-wrzucamy do jogurtu. Mięte w listkach siekamy i łyżkę także dodajemy do jogurtu. Pozostałą połowę ogórka ścieramy na dużych oczkach tarki, odciskamy z soku i wrzucamy do sosu na bazie jogurtu. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku-odstawiamy na bok. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, chlebki pita skrapiamy lekko wodą i wkładamy je na kilka minut do piekarnika. W tym samym czasie rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oleju na patelni i na średnim ogniu smażymy kurczaka, kiedy będzie gotowy przekładamy do miseczki. Gdy chlebki pita bd lekko chrupiące wyjmujemy je z piekarnika i układamy na desce. Wszystko stawiamy na stole tak aby każdy mógł sam nakładać sobie składniki do środka chlebków oraz ilość sosu według własnego uznania. Smacznego!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    tatiana2

    Lubię takie pyszności :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    Kate131

    SMACZNE
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tomasz17

    super smak
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna120

    Bardzo dziękuję za miłe komentarze :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    ao_12

    smaczne jedzonko

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !