Przepis i sposób przygotowania na: Zupa warzywna z kaszą i pieczarkami
mięso lub kości - u mnie udziec z indyka z kością o wadze 700g,
cebula - 2 większe,
pieczarki - dałam 200g, można śmiało dać więcej,
kasza jęczmienna - 3 lyzki,
ziemniaki - 4 duże,
marchew - 4,
korzeń pietruszki - 2,
korzeń selera - kawałek wielkosci pietruszki,
łodyga selera - 2,
czosnek - 2 ząbki,
kostka bulionowa o smaku grzybowym,
vegeta,
pieprz ziołowy,
liść laurowy,
koper suszony (lub świeży) - 2-3 lyzki,
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obrać, umyć i pokroić. Mięso umyć, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i przyprawić vegetą. Zagotować, żebrać szum i gotować przez 40 minut. Dodać kostkę grzybową, liść laurowy, przepłukaną kaszę jęczmienną, pokrojoną drobno cebule, pieczarki, ziemniaki, marchewkę, korzeń selera i pietruszki. W razie koniecznosci dolać więcej wody. Po ok 20 minutach gotowania dodać pokrojoną łodygę selera, czosnek i koper. Przyprawić pieprzem oraz vegetą. Gotować do miękkości wszystkich składników.