Przepis i sposób przygotowania na: Sałata ze szpinakiem, ananasem i szynką
3-4 garści młodych listków świeżego szpinaku
kilka gałązek koperku
3-4 krążki ananasa konserwowego
kilka cienkich plasterków chudej szynki gotowanej - po m/w 3 na porcję
sos: 3 łyżki oleju z pestek winogron (albo oliwy)
1 łyżka zalewy z ananasa
1 łyżka octu jabłkowego
1 szczypta soli
1-2 szczypty pieprzu ziołowego
1 szczypta papryki mielonej ostrej
1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
sposób przygotowania: Wszystkie składniki sosu umieścić w małym słoiczku i dokładnie wymieszać potrząsając nim energicznie przez 30 sekund.
Sałatę i szpinak opłukać, dokładnie osączyć. Większe liście porwać na mniejsze kawałki, grubsze liście sałaty rzymskiej można pokroić w paski, małe listki zostawić w całości. Szynkę pokroić na paski szer. ok. 2 cm, każdy złożyć na pół i zrolować. Ananasa pokroić na kawałki.
Na talerzach ułożyć liście sałaty i szpinaku. Na wierzchu ułożyć różyczki z szynki i kawałki ananasa. Całość posypać listkami koperku i skropić przygotowanym sosem.
Można do sałatki przygotować swój ulubiony sos z torebki i też będzie bardzo smacznie!