Przepis i sposób przygotowania na: Botwinkowa z mięsem i chrzanową nutką
pęczek młodej włoszczyzny
pęczek botwinki
1 łyżeczka suszonego lubczyku
4 ziemniaki
1/2 pęczka koperku
150 ml jogurtu naturalnego, użyłam greckiego
3 łyżki startego chrzanu
2-3 łyżki koncentratu barszczu czerwonego w płynie
1-2 łyżki soku z cytryny
do smaku: sól, pieprz mielony, cukier
sposób przygotowania: Golonki umyć, włożyć do garnka. Zalać zimną wodą tylko tyle żeby były przykryte i gotować ok.20-30 min.. Botwinkę dokładnie wypłukać, osączyć. Oddzielić kilka najładniejszych młodych listków z łodyżkami a resztę drobno pokroić - jeśli buraczki są już większe to lepiej zetrzeć je na tarce jarzynowej. Włoszczyznę oczyścić dokładnie, dołożyć do podgotowanego mięsa, dosypać lubczyk i gotować dalej na malutkim ogniu następne 20-30 min.. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Gdy mięso będzie miękkie przecedzić całość a do czystego wywaru dodać ziemniaki. Gotować 5 min. a następnie dorzucić posiekaną botwinkę - gotować razem 5 min.. Zestawić zupę z ognia, dolać roztrzepany z odrobiną soli jogurt, chrzan, sok z cytryny i koncentrat barszczu. Dosypać obrane od kości i porozrywane na kawałeczki mięso oraz koperek, wymieszać. Doprawić do smaku solą, odrobinką cukru i pieprzem. Podawać na ciepło posypując posiekaną resztą botwinki.