Przepis i sposób przygotowania na: Latte Pyzy
200 ml mleka 3,2 %
4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
szczypta soli
odrobina kakao naturalnego do posypania
cukier do smaku
sposób przygotowania: Zaparzyć 2 filiżanki espresso w ekspresie ciśnieniowym ręcznym, dodać szczyptę soli i wymieszać. Mleko zmieszać ze śmietanką, podgrzać w rondelku, ale nie doprowadzać do zagotowania. Spieniaczem do mleka albo mikserem ubijać aż mocno się spieni - piana powinna być naprawdę gęsta. Pianę z mlekiem przelać do wysokich, przeźroczystych szklanek. Środkiem od góry wlewać cienkim strumieniem kawę, po filiżance na szklankę, najlepiej za pomocą dzbanuszka z dzióbkiem żeby nie zniszczyć pianki na wierzchu. Wierzch posypać odrobiną kakao a cukier podać oddzielnie (nie słodzić kawy przed wlaniem!) - różna gęstość, ciężar i kolor płynów powoduje, że tworzą się ładne warstwy :-)
Jeśli ktoś nie ma spieniacza ani miksera może przelać ciepłe mleko do szczelnie zakręcanego słoika minimum 1/2 l i po zakręceniu mocno nim potrząsać przez kilka minut - piana może nie będzie tak gęsta, ale uzyskamy podobny efekt.