Szczaw bardzo starannie płuczemy w kilku wodach, obrywamy ogonki. Listki osuszamy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy 1/3 masła, wrzucamy szczaw i smażymy na średnim ogniu, aż zwiędnie i straci świeży zielony kolor na rzecz khaki. Zdejmujemy z ognia, solimy, pieprzymy i doprawiamy odrobiną gałki. Dzielimy szczaw między 6 żaroodpornych miseczek.Do każdej miseczki wbijamy jajko - ostrożnie, żeby nie rozlać żółtka. Na wierzch nalewamy śmietankę i rozkładamy resztę masła w małych kawałeczkach. Znów lekko solimy i pieprzymy. Ustawiamy miseczki na dużej, głębokiej patelni, dokoła wlewamy wrzącą wodę tak, żeby sięgała do połowy miseczek i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszamy ciut ogień, patelnię przykrywamy i gotujemy jajka 5 minut. Sprawdzamy - jeśli masło się roztopiło, a jajka się ścięły, zdejmujemy patelnię z ognia, a po chwili wyjmujemy miseczki. Podajemy natychmiast ze świeżą, chrupiącą bagietką.Smacznego!