Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki z białą kiełbasą
1/2 szkl. mąki pszennej t. 550
1 jajko
1/2 szkl. maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek rozpuszczonej, płynnej Kasi
1/4 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki soli
2 nieduże kawałki białej kiełbasy surowej
2 czubate łyżki posiekanej zieleniny - natka pietruszki i szczypiorek
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
dodatkowo: 100g serka śmietankowego
2 łyżki tartego chrzanu
do smaku: sól i pieprz mielony
sposób przygotowania: Kiełbasę zalać wrzątkiem i gotować 5 min. po czym zostawić w wodzie aż przestygnie.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Obie mąki połączyć z solą, cukrem, ziołami świeżymi i suszonymi, pokrojoną w dużą kostkę kiełbasą i proszkiem do pieczenia. Jajko roztrzepać z maślanką, dolać płynną Kasię. Do składników sypkich wlać płynne, lekko przemieszać i łyżką nakładać porcje masy do formy. Piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. Po upieczeniu lekko przestudzić. Serek utrzeć z chrzanem, doprawić do smaku i nakładać na ciepłe muffinki.