Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki orkiszowe z marchewką i kukurydzą
1 jajko
6 łyżek rozpuszczonej ciepłej Kasi
1/2 szkl. maślanki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru
1/2 szkl. drobno startej surowej marchewki
4 czubate łyżki kukurydzy konserwowej
1 łyżeczka mielonych, suszonych pomidorów
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/4 łyżeczki mielonej papryki ostrej
1 duży ząbek czosnku
dodatkowo: 100g serka śmietankowego
3 plasterki szynki gotowanej
2 -3 łyżeczki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
do smaku: sól i pieprz mielony
sposób przygotowania: naszykować formę do muffinek, wyłożyć papilotkami. Mąkę wymieszać z sodą, cukrem, solą, mielonymi pomidorami i papryką. W drugiej miseczce roztrzepać jajko z maślanką, dodać musztardę i startą marchewkę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, osączoną kukurydzę oraz ciepłą, rozpuszczoną Kasię, wymieszać dokładnie. Do składników suchych dołożyć mokre, lekko przemieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta do foremek. Piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st.C, po upieczeniu przestudzić.
Szynkę bardzo drobno posiekać, utrzeć z serkiem, jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku, nakładać na ciepłe muffinki.