Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gulasz z płucek

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płuca cielęce
2 sztuki
marchew
2 sztuki
cebula
2 sztuki
jaja
3 sztuki
ziemniaki
6 sztuk
śmietana
1 szklanka
bulion
1/2 szklanka
masło
2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
ocet winny
2 łyżki
natka pietruszki
2 łyżki
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z płucek

Płuca zalewamy lekko zakwaszona wodą na około 2 godziny. Gotujemy w osolonej wodzie, osuszamy i kroimy w paseczki. POdsmażamy je na maśle wraz z pokrojoną w półtalarki cebulą i starta na tarce marchewką. Doprawiamy, podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jajka na twardo. Kroiomy i ziemniaki i jajka w niewielką kostkę i dodajemy do płucek. Delikatnie mieszamy, zaciągamy śmietaną i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 16.03.2013 20:34
bardzo lubię płucka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak