Sposób przygotowania

Prawdziwki oczyszczamy,myjemy i obgotowujemy i kroimy w kostkę.Bułkę skrapiamy letnim mlekiem a gdy rozmięknie to ją rozdrabniamy.Prawdziwki,mielone mięsa całe jajko posiekaną wątróbkę porto sól i pieprz mieszamy.Indyczkę myjemy i nadziewamy farszem niezbyt mocno napychając i spinamy,smarujemy masłem i oprószamy solą i pieprzem.Naczynie do pieczenia smarujemy tłuszczem układamy indyczkę na boku i wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę na każdym boku i 30 min na grzbiecie,często polewając sosem.Upieczoną indyczkę zostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze 30 min.Następnie ją kroimy i układamy na ogrzanym półmisku.Sos z pieczenia przelewamy do rondelka doprowadzamy do wrzenia i dolewamy porto i natychmiast przelewamy do sosjerki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !