Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowo-szpinakowa
Kurczaka myjemy, oczyszczamy, osuszamy i kroimy w kosteczkę- polewamy oliwą- posypujemy przyprawą do kurczaka- mieszamy- odstawiamy na pół godzinki i smażymy na złoto- odstawiamy na bok.
Boczek kroimy według uznania- smażymy na chrupiąco na patelni- dodajemy pokrojony szpinak- przyprawiamy kucharkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem- dusimy- pod koniec dodajemy 3 łyżki śmietany- mieszamy wszystko z makaronem i kurczakiem- wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Resztę śmietany podgrzewamy- rozpuszczamy w niej kostkę rosołową i pokrojony ser pleśniowy- dodajemy odrobinę wody- przyprawiamy pieprzem.
Polewamy przygotowanym sosem zapiekankę.
Zapiekamy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.