Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wołowe ,,z kurnej chaty „:
Namoczyć Garnek Rzymski na 15 minut . Przełożyć mięso do garnka .Na patelnię wlać wodę i zagotować – przelać do garnka .Dorzucić pokrojone w paseczki namoczone śliwki i grzyby , pokrojone w pół plasterki cebule i utartą na tarce jarzynowej ( duże oczka ) marchewkę .
Wstawić do zimnego piekarnika .
Piekarnik rozgrzać do temperatury 100 * C . Potem podkręcić do 230 * C i piec 2 godziny .
Wyjąć mięso .Sos zlać do garnuszka . Podlać ½ szklanki wody . Dodać drobno pokruszony lub zmielony razowiec i zagotować .Doprawić do smaku .Przetrzeć przez sito.
Ja podaje z kaszą gryczaną na sypko i kiszonymi ogórkami .
Doprawiam odrobiną miodu bo przełamuje on doskonale smak dużej ilości cebuli i sos nabiera smaku .