Ciasto:drożdże,ciepłe mleko i cukier połącz,odstaw na 10minut.Przesianą mąkę wyrób z 1łyżeczką soli i cukru,2 łyżkami oliwy,żółtkiem i zimnym masłem.Wlej rozczyn,zagnieć miękkie ciasto,posypując mąką.Posmaruj oliwą,odstaw na ok.40minut.Farsz:kiełbasę,cebulę i obranego pomidora pokrój w kostkę.kiełbasę podsmaż na oliwie.Dodaj cebulę i pomidor,podduś,przypraw.Ostudź,posyp posiekaną bazylią i pokrojonym w małą kosteczkę serem,połącz.Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć,podziel na 6-8części.Rozwałkuj na placki o średnicy 15cm.Na połowie każdego placka ułóż porcję farszu,przykryj drugą połówką ciasta.Brzegi posmaruj roztrzepanym białkiem,dokładnie sklej.Pierogi ułóż na natłuszczonej blasze,wierzchy posmaruj białkiem.Piecz 15-20minut w temp.180stopni.