Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

pierożki z kiełbasą

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
2.5 szkl
mleko
0.5 szkl
drożdże
3 dag
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
cukier
1 łyżeczka
oliwa
4 łyżki
masło
1 łyżka
jajko
1 szt
kiełbasa
30 dag
cebula
1 szt
pomidor
1 szt
ser żółty
20 dag
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
bazylia
0.5 pęczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: pierożki z kiełbasą

Ciasto:drożdże,ciepłe mleko i cukier połącz,odstaw na 10minut.Przesianą mąkę wyrób z 1łyżeczką soli i cukru,2 łyżkami oliwy,żółtkiem i zimnym masłem.Wlej rozczyn,zagnieć miękkie ciasto,posypując mąką.Posmaruj oliwą,odstaw na ok.40minut.Farsz:kiełbasę,cebulę i obranego pomidora pokrój w kostkę.kiełbasę podsmaż na oliwie.Dodaj cebulę i pomidor,podduś,przypraw.Ostudź,posyp posiekaną bazylią i pokrojonym w małą kosteczkę serem,połącz.Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć,podziel na 6-8części.Rozwałkuj na placki o średnicy 15cm.Na połowie każdego placka ułóż porcję farszu,przykryj drugą połówką ciasta.Brzegi posmaruj roztrzepanym białkiem,dokładnie sklej.Pierogi ułóż na natłuszczonej blasze,wierzchy posmaruj białkiem.Piecz 15-20minut w temp.180stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak