Sposób przygotowania

Liście boćwiny opłukujemy, osączamy, składamy wzdłuż na pół i ostrym nożem wycinamy ogonek.Zagotowujemy pół litra wody z solą i cukrem.Wkładamy do niej boćwinę i gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając.Miękkie listki odcedzamy, drobno siekamy lub mielimy.Z masła i mąki przygotowujemy jasną zasmażkę i mieszamy ją z mlekiem oraz wywarem z liści.Całość zagotowujemy, dodajemy posiekane liście boćwiny, sól oraz czosnek.Boćwinkę podajemy głównie jako dodatek do jaj, potraw mięsnych z ziemniakami lub sypkiej kaszy gryczanej.Smacznego!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Ania67

    extra smakuje
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Iwona45

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !