Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne pszateciki
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy drożdże, sól, pieprz i 1 łyżeczkę cukru oraz śmietanę. Podgrzewamy około 1/4 szklanki mleka i dodajemy do mąki. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do mąki. Mieszamy składniki. Wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ręcznie ciasto około 10 minut, aż będzie miało jednolitą konsystencję . Odstawiamy w misce, pod przykryciem na około 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy. Wykrajamy prostokąty i nakładamy na jednym brzegu farsz, posypujemy jeszcze mieszanką ognistą . Zawijamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane paszteciki zostawiamy jeszcze na około 15 minut.
W miseczce roztrzepujemy jajko i smarujemy nim paszteciki. Zapiekamy je w temp. 180 - 190 C aż się przyrumienią.