Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony
schab bez kości - 800g,
czosnek - 2 duże ząbki,
musztarda miodowa - 2 łyżki,
bazylia suszona - 1 łyżka,
majeranek - 1 łyżka,
tymianek suszony - 1 łyżka,
olej lub oliwa - 1 łyżka,
pieprz ziołowy - 1 łyżeczka,
przyprawa uniwersalna.
PRZYGOTOWANIE:
Schab umyć i dokładnie osuszyć. Natrzeć przyprawą uniwersalną z każdej strony, odstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki. Górną cześć mięsa ponacinać na grubość 1-1,5 cm w kilku miejscach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Z podanych ziół, musztardy, czosnku, oliwy i przypraw przyrządzić marynatę, którą dokładnie posmarować mięso z każdej strony. Niedużą formę do pieczenia wylozyc folia i ułożyć na niej schab. Piec przez ok 1,5 godziny w 180 stopniach polewając mięso co jakiś czas wytworzonym sosem.