Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z wątróbki
2 jajka
1 czerwona cebula
kilka łyżek mąki pszennej
2 łyżki masła
3 łyżeczki ziaren sezamu
1/2 pęczka koperku
do smaku: sól, pieprz ziołowy, papryka mielona słodka
olej do smażenia
sposób przygotowania: wątróbkę opłukać i dobrze osuszyć, przełożyć do miski, wbić jaja, dodać masło i grubo pokrojony opłukany koperek, zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie dodawać stopniowo mąkę, kilka łyżek - masa powinna być gęsta ale nie sztywna...mniej więcej taka jak na racuchy. Dodać posiekaną drobno czerwoną cebulę, sezam, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Smażyć placuszki nakładając je łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Gdy zrumienią się z jednej strony przewrócić na drugą i dosmażyć. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z ziemniakami albo pieczywem...mnie smakowały z dodatkiem pomidora.