Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z serkiem i rozmarynem
• 8 nóżek kurczaka
• sól
• 1 duża cebula, pokrojona na ósemki
• 1 opakowanie kremowego serka śmietankowego (np.Turek)
• 8 kawałeczków świeżego rozmarynu lub suszonego do posypania
• 8 łyżek oleju roślinnego
Przygotowanie:
• Piekarnik rozgrzać do ok 200 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego położyć kawałki cebuli . Nóżki umyć, obrać ze skóry, osuszyć, oprószyć solą, każdą posmarować 1 łyżką oleju. Na wierzchu rozsmarować po łyżce serka oraz posypać rozmarynem.
• Udka ułożyć na cebuli, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez około 60 . (Można piec przez 50 minut ,następnie zostawić udka w stygnącym, zamkniętym piekarniku na kolejne 15 minut)