Sposób przygotowania

Kaczuszkę wcześniej umytą i wypatroszoną solimy, pieprzymy i majerankujemy na zewnątrz i wewnątrz i na ok.godzinkę wkładamy do lodówki.W tym czasie obieramy 3 jabłka i dzielimy na ćwiartki usuwając przy tym gniazda nasienne. Po godzinie kaczuchę wyjmujemy i znowu delikatnie solimy, pieprzymy i majerankujemy na zewnątrz i wewnątrz.Do jej środka wkładamy jabłka. Nagrzewamy piekarnik do ok.170m stopni C i wkładamy kaczkę do brytfanki na której spód włożyliśmy wcześniej ok.2 łyżki margaryny. Kaczka wędruje do piekarnika. Pamiętać należy że trzeba kaczkę często podlewać otrzymanym sosem żeby nie była sucha.Po ok 40 minutach pieczenia przekręcamy ją na drugą stronę.I podobnie jak poprzednio często podlewamy wytworzonym wcześniej sosem. Pieczemy ją w ten sposób w sumie ok.2 godzin w zależności od ciężaru kaczki. Smacznego!!!!

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    bursztynek

    oj dawno nie jadłam...
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    rewelacja
  • 0
    original
    Opublikowano

    kate.500

    pychotka
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    smakowicie się zapowiada

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !