Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ryżem brązowym i wątróbką.
* 2 torebki ryżu brązowego po 10 dag każda
* 40 dag wątróbki drobiowej
* 30 dag pieczarek
* 1 duża cebula
* 1 szklanka mleka
* 1 czubata łyżeczka mąki
* 3 czubate łyżki śmietany 12%
* 1 łyżka musztardy (u mnie rosyjska )
* 1 czubata łyżka majeranku
* 1 łyżka ziół prowansalskich
* dwie szczypty białego pieprzu mielonego
* sól do smaku
* 2 łyżki oleju
* 5 dag masła prawdziwego
* masło i bułka tarta do formy do zapiekania
* ok.5 dag sera edamskiego (można więcej)
* ok.35 dag brokuła
* 1 pomidor
* sól do smaku
Wątróbkę opłukać,osączyć i zalać mlekiem (200 ml),wstawić do lodówki.
Brokuła podzielić na różyczki i obgotować ok.5 minut w lekko osolonej i posłodzonej wodzie.Odcedzić.
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją (ok.35 minut),przelać zimną wodą i osączyć.
Pieczarki opłukać,osuszyć i pokroić w grubą kostkę.Cebulę także.
Wątróbkę osączyć z mleka,pokroić na plastry,oczyścić z błon.
Na patelni rozgrzać olej i 5 dag masła.Wrzucić wątróbkę
,podsmażyć.Dodać cebulę i pieczarki,oprószyć białym pieprzem i majerankiem i chwilę razem podsmażyć.
W tym czasie wymieszać 50 ml mleka,śmietanę,musztardę i łyżeczkę mąki.
Wlać do wątróbki,wsypać zioła prowansalskie i zagotować.Wrzucić ugotowany ryż,wymieszać i posolić do smaku.Zdjąć z gazu.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem,posypać bułką tartą i włożyć masę ryżowo-wątróbkowo-pieczarkowa.Na wierzchu rozłożyć brokuła i plasterki pomidora.Zetrzeć ser żółty na drobnej tarce i poukładać małe kawałeczki masła na wierzchu.Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać pod przykryciem ok.25 minut.
Można podać z kiszonym ogórkiem.