Przepis i sposób przygotowania na: Karczek i kurczak dwa bratanki.
* 3 plastry karczku b/k
* 3 podłużne i nieduże kawałki piersi z kurczaka
* 1 marchewka
* 1 ogórek konserwowy
* 2 pieczarki
* 2 duże garści posiekanego drobnego szczypiorku tzw.siedmiolatki
* 3 garści startego sera mozzarella
* 3 szczypty imbiru w proszku
* 3 szczypty czosnku granulowanego
* 3 szczypty soli ziołowej
* 1/2 mini kosteczki ostre papryczki
* mąka do panierowania
* wykałaczki do spięcia
* olej do smażenia
Karczek opłukać,osuszyć i rozbić kotlety jak na schabowe. Lekko posolić.
Pierś z kurczaka także opłukać.
Obraną i opłukaną marchew zetrzeć na drobnej tarce i podzielić na 3 części. Rozłożyć na środku każdego kotleta, posypać imbirem, solą ziołową i czosnkiem granulowanym.
Pierś ułożyć na marchewce, obok położyć ćwiartkę ogórka konserwowego. Lekko posolić i pokruszyć kostkę na wierzch.
Pieczarki pokroić w plastry i ułożyć wzdłuż ogórka.
Posypać startą mozzarellą i posiekanym szczypiorkiem. Złożyć mięso na kształt krokietów i spiąć wykałaczkami. Oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
Przełożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i zapiekać ok. 30 minut pod przykryciem.
Ja w międzyczasie na wyższym poziomie piekarnika zapiekałam ćwiartki ziemniaków z przyprawą do ziemniaków i olejem do tegoż samego obiadu.
Dodatkiem była sałata z rzodkiewką i sosem z oliwy, soku limonki i odrobiny soli.