Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Grzybowe rozmaitości na majówkę

5.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula
2 szt
tłuszcz do smażenia
czosnek
4-5 ząbki
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
sos chiński chili
1 łyżka
jajko
1 szt
szczypiorek
1 garść
Sklep Prymat
Ciasto:
mąka
900 g
cukier
4 łyżki
jajko
3 szt
śmietana 18 proc
400 ml
drożdże
100 g
margaryna
150 g
grzyby
1 różne rodzaje, mrożone
Bułka tarta klasyczna Prymat
3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowe rozmaitości na majówkę

Grzyby rozmrozić, ugotować we wrzątku, jeśli były gotowane to nie trzeba już gotować.
Cebulę pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz, przyrumienić i dodać grzyby i przyprawy a także posiekany czosnek.
Dusić do odparowania. Wystudzić i dodać bułkę tartą, posiekany szczypiorek i jajko wymieszać .

Śmietanę rozrobić z drożdżami i cukrem. Wszystkie składniki zagnieść na luźne ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wałkować na ok 0,5 cm i robić różne kształty pasztecików nadziewanych grzybkami. Jeśli robimy babeczki to można na każdej położyć plasterek mozzarelli.
Smarować rozmąconym jajkiem i piec w temp 180 st ok 20 min do ładnego zrumienienia.

Podawać z czerwonym barszczykiem ..

Można też ciasto nadziewać jabłkami i upiec słodkie sakieweczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Nina7 30.04.2011 10:34
wygląda super!
Małgorzata113 30.04.2011 09:35
świetny przepis
ben-ka 30.04.2011 08:40
Jestem pod wrażeniem - takie śliczności,az ślinka cieknie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak