Sposób przygotowania

Piersi myjemy i osuszamy.Czosnek siekamy mieszamy z solą i majerankiem,mieszanką nacieramy mięso,wkładamy do lodówki na 3 godziny.Do formy w której będzie pieczone mięso wlewamy kilka łyżek wody i wkładamy 4 ósemki jabłka.Na wierzch mięsa kładziemy masło.Pieczemy 1 godzine w 200 stopniach,co jakiś czas polewamy mięso sosem który się wytworzył.Z jabłek wycinamy gniazda nasienne tak aby nie uszkodzić skórek,z górnej części jabłka odcinamy jeden pasek skory.Do środka wkładamy nieco masła a na to łyżeczkę borówek.Układamy przygotowane jabłka na folii z lekko podniesionymi brzegami,spód podlewamy woda.Wkładamy do piekarnika na 20 min przed końcem pieczenia kaczki.Kaczkę wyjmujemy i kroimy jak jest zimna.Układamy jabłka i kaczkę na półmisku,sos podajemy osobno.Wyśmienite z pieczonymi ziemniakami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !