Sposób przygotowania

Danie charakterystyczne dla kuchni mazurskiej.

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach lub w robocie z nakładką do tarcia ziemniaków. Starte ziemniaki przekładamy na sito aby osączyć od powstałego soku z ziemniaków. Mleko zagotowujemy i gorącym zalewamy ziemniaki. Mieszamy. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajka oraz mąkę. Na samym końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju układamy po 1 łyżce masy, rozprowadzamy aby powstały małe placuszki. Smażymy z obu stron.
Ser biały łączymy z kwaśną śmietaną. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy. Dodajemy do sera. Wszystko dokładnie rozgniatamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Po usmażeniu placuszków, na samym końcu układamy na patelni kilka plasterków baleronu i smażymy z obu stron. Na talerzu układamy placuszek ziemniaczany przekładamy przesmażonym plasterkiem baleronu i przykrywamy drugim placuszkiem. Podajemy z twarożkiem i szczypiorkiem.

Komentarze

  • 2
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    fajne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    amorzenek

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    ciekawy przpeis
  • 2
    original
    Opublikowano

    pioge7

    super
  • 4
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Super propozycja!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    dobre
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    świetny pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    Pyszne,wyglądają kusząco
  • 0
    original
    Opublikowano

    Malinka

    Nazwa intrygująca, smak pewnie cudowny!
  • 1
    20150824_185523
    Opublikowano

    idealme

    ekstra przepis!
  • 0
    dsc04136
    Opublikowano

    2milutka

    fajna nazwa

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !