Sposób przygotowania

Trzy bakłażany myjemy,osuszamy i wstawiamy do piekarnika na 20 min,wyjmujemy kroimy na pół i wydrążamy miąższ a następnie lekko go solimy oraz skrapiamy sokiem z cytryny.Ostatniego bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż na plastry i również je solimy.Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i smażymy plastry bakłażana i wykładamy nimi dno naczynia do zapiekania,pozostawiając kilka do przykrycia.Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy i przesmażamy na oliwie,dodajemy baraninę oraz miąższ z bakłażanów,doprawiamy solą pieprzem i trzymamy nadal na niezbyt dużym ogniu.Pieczarki myjemy oczyszczamy i kroimy w plasterki i dodajemy na patelnie,dusimy dodając łyżkę masła.Bazylię i rozmaryn siekamy i wrzucamy do farszu.Farsz zdejmujemy z ognia i mieszamy z surowymi jajkami i przekładamy do naczynia do zapiekania.Pomidory obieramy ze skóry,dzielimy na drobne kawałki i kładziemy na wierzch mussaki.Całość przykrywamy plastrami bakłażana,podlewamy wodą i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na godzinę.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !