Sposób przygotowania

W dużym rondlu teflonowym rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i podsmażamy je, mieszając drew­nianą łopatką. Wyjmujemy mięso łyżką cedzakową. Na tym samym tłuszczu smażymy na jasno-złoto drobno posiekaną dymkę, często mieszając. Wkła­damy z powrotem mięso, dodajemy rozdrobnione suszone morele, wino, pieczarki w całości lub tyl­ko przepołowione, rozpuszczoną kostkę rosołową (w ok. 1 szklanki wody). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Potrawę zagotowujemy, a następnie szczelnie przykrywamy garnek i wstawiamy na ok. 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do tempera­tury 160°C. Podczas duszenia sprawdzamy, czy do potrawy nie należy dolać odrobinę wody.Przygotowujemy ciasto na kluski: mąkę, tłuszcz oraz zieleninę zagniatamy razem. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy niewiele wody, gdyż ma powstać gęste ciasto, które można formować ręcznie w kulki wielkości orzecha włoskiego.Gdy mięso w piekarniku jest miękkie, wyjmuje­my z piekarnika garnek. Umieszczamy kluski na wierzchu potrawy, zakrywamy i wkładamy ponow­nie do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 190°C i dusimy jeszcze ok. 20 minut. Sprawdzamy, czy kluski są już ugotowane.Danie dekorujemy natką pietruszki.Smacznego!

Komentarze

  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    smakowite danie
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    wyśmienite jedzonko
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Iwona45

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !