Sposób przygotowania

Ryby myjemy płuczemy odcinamy głowy i płetwy i filetujemy,filety kroimy na kawałki,skrapiamy je sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki.Odkrojone części ryb zalewamy 1,2 litra wody i gotujemy 30 min.Wywar rybny przecedzamy.Cebulę czosnek i marchew obieramy i kroimy w kostkę,seler myjemy oczyszczamy z włókien i kroimy na plasterki,por oczyszczamy odcinamy korzonki i ciemnozielone końce liści i kroimy wzdłuż i drobno siekamy.W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę,podsmażamy na niej cebulę czosnek por marchew i seler,dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gałązki natki pietruszki,tymianek listek laurowy i skórkę z pomarańczy i zalewamy wywarem rybnym.Na wierzchu układamy kawałki ryb i gotujemy na małym ogniu 15 min,następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone na cząstki pomidory,szafran namoczony w kilku łyżkach wody sól,pieprz do smaku.Zupę gotujemy 10 min,dokładamy owoce morza i razem gotujemy jeszcze 10 min.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !