Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kurczę pieczone, faszerowane

5.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

tuszka kurczaka (mój miał 2,2 kg)
1
łyżeczki soli do natarcia kurczaka + 1,5 łyżeczki do farszu
1-1,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1-2
łyżeczki suszonego tymianku
2
dkg mielonej łopatki wieprzowej
20
dkg wątróbki drobiowej
20
łyżek łuskanych ziaren słonecznika
4-5
pęczka natki pietruszki
1/2
szkl. mleka
1/3
jajko
1
łyżeczka świeżo mielonego pieprzu kolorowego
1
Bułka tarta klasyczna Prymat
2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczę pieczone, faszerowane

Rumiany, soczysty kurczak z pysznym, mięsnym nadzieniem...

Kurczaka myjemy, osuszamy. Odcinamy szyjkę, ale tak, żeby została skóra z szyjki. Odcinamy końcówki skrzydełek, tak 1/3. Ostrym nożem nacinamy mięso, od środka tuszki, wokół kości - chrząstki przy kuprze. Delikatnie, najlepiej ręką wciskając palce , luzujemy mięso wokół kości żeber i usuwamy je. Wyciągamy też duże kostki, te pierwsze od piersi, ze skrzydeł. Tuszkę nacieramy wewnątrz połową soli. Suchą bułkę kruszymy, zalewamy mlekiem aby nasiąkła. Wątróbkę oczyszczamy z większych żyłek i kroimy w kostkę. W misce mieszamy mielone mięso, wątróbkę, rozmiękłą bułkę, posiekaną natkę pietruszki, jajko, ziarna słonecznika. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka możemy dosypać nieco bułki tartej. Powstałym farszem napełniamy kurczaka. Aby podczas pieczenia nic nam \"nie uciekło\" musimy otwory w kurczaku spiąć wykałaczkami albo zaszyć. Spinamy albo związujemy tuszkę od strony kupra a także skórę od szyjki i końce nóżek. Tuszkę posypujemy/nacieramy z wierzchu solą, czosnkiem i tymiankiem. Skrapiamy olejem i układamy na blaszce również posmarowanej olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok. 2 godzin, co jakiś czas podlewając niewielką ilością wody i polewając pieczyste wytworzonym sosem. Po wyjęciu z piekarnika, przed podaniem, kurczak powinien odpocząć przynajmniej 10-15 min. aby podczas krojenia nie wyciekły z niego pyszne soki. Tak upieczonego kurczaka porcjujemy w/g uznania i podajemy z ulubioną surówką lub jarzynką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 24.08.2011 17:29
dawno nie jadlam
wedith1 26.02.2011 15:21
Nie mogę się napatrzeć:) Super!!!
Goya 20.12.2010 19:09
smakowita
Ewelina47 28.11.2010 09:00
wygląda zjawiskowo już upieczony
Patrycja42 12.06.2010 22:17
Według mnie tylko 2 zdjęcia są zdjęciami gotowymi - ale to według mnie !!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak