Przepis i sposób przygotowania na: GOŁĄBKI POLANE SOSEM PODANE Z ZIEMNIAKAMI
GOŁĄBKI: Kapustę umyć, wykroić głąb, odparzyć w wodzie z kwaskiem cytrynowym, wyjąć, zdjąć liście i przestudzić.
Do mięsa mielonego dodać ugotowany w osolonej wodzie ryż, sól oraz pieprz do smaku i wymieszać.
Farsz zawinąć w liście kapusty. Na dnie naczynia umieścić liście kapusty.
Dodać łyżkę oleju, układać gołąbki. Zalać wszystko bulionem z kostki do 3/4 wysokości gołąbków. Przykryć i dusić do miękkości.
SOS: Cebulę zetrzeć, podsmażyć na maśle, dolać bulion z gołąbków, przecier i przyprawić.
Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody, dodać śmietanę i dokładnie rozprowadzić, zagotować.
Gołąbki polać sosem. Podawać z ziemniakami.
SMACZNEGO !!!